Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Medvede bral za kamarátov a nakrúcal neuveriteľné zábery: VIDEO Táto chyba sa mu ale stala osudnou!

Miloval medvede, v prírode s nimi všetok voľný trávil čas. Nakoniec ho ale zožrali aj s priateľkou.
Miloval medvede, v prírode s nimi všetok voľný trávil čas. Nakoniec ho ale zožrali aj s priateľkou. (Zdroj: Youtube/How to Survive)

ANCHORAGE - Už je to viac ako dvadsať rokov odkedy sa dlhoročný ochranár a nadšenec medveďov stretol s medveďmi grizzly naposledy. Neustále posúval latku ďalej, vyslúžil si za to obdiv celebrít, až sa mu jeho trúfalosť stala osudnou. Timothyho Treadwella spolu s priateľkou Amie Huguenard zabili medvede v roku 2003. Po rokoch sa k ich osudu vrátil dokumentarista Werner Herzog.

V týchto dňoch unikla nahrávka ich posledných chvíľ pred smrťou. Dlhé roky ju držal pod zámkom jeden z najbližších priateľov zosnulého medvedieho nadšenca Timothyho. Dokumentarista Herzog tvrdí, že by audio z útoku medveďov na dvoch ľudí nemal nikto počuť. Napriek tomu sa v „temnejších“ zákutiach internetu objavila nahrávka, ktorá by mala byť práve tou Timothyho a Amie. K okolnostiam incidentu i k samotnej nahrávke sa vracia video kanálu How to Survive (ako prežiť), ktoré si za krátky čas od zverejnenia pozrelo už vyše milióna užívateľov.

archívne video

Legislatívu k výskytu medveďa treba prijať v zrýchlenom režime, tvrdí Taraba (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Timothy Treadwell prezývaný aj Grizly muž našiel svoje životné poslanie v ochrane medveďov grizly a v zachytávaní ich správania v prirodzenom prostredí. Jeho fotografie a videá si rýchlo získali pozornosť médií a k jeho fanúšikom a podporovateľom sa zaradila aj časť americkej smotánky. Timothy Treadwell sa roky pohyboval na hrane, jeho videá a dokumenty zachytávajú situácie, pri ktorých sa medveďov dokonca dotkne. Medvede privykol k tomu, aby si na jeho prítomnosť a trúfalosť jednoducho zvykli. Aj pri poslednej výprave do národného parku na Aljaške sa snažil zájsť ešte ďalej. Posadnutý snahou nájsť medvedicu, s ktorou sa poznal už roky, zašiel na územie, kam sa ľudia bežne neodvážili. S priateľkou stanoval blízko k zdrojom potravy týchto šeliem a to bez akejkoľvek ochrany v podobe zbraní, či medvedích sprejov. Tú sezónu však šťastie pokúšal ešte viac, keď sa rozhodol zostať v rezervácii aj na jeseň, keď sa medvede stávajú agresívnejšie vzhľadom na ich prirodzenú potrebu pripraviť sa na zimu.

V osudné ráno sa priateľka Amie prebrala na Timothyho krik. Ako prvé zapla kameru, ktorá nahrávala dianie v taške, takže z nasledujúcich udalostí zachytila len zvuk. Najprv volá Timothy o pomoc, no keď si uvedomí, že nemá šancu, kričí po Amie, aby sa zachránila. V tom sa nahrávka ukončila. Pilot, ktorý mal dvojicu vyzdvihnúť z lokality o deň neskôr našiel ich táborisko. Na mieste sa ešte nachádzal medveď, ktorý sa očividne kŕmil na niečom, čo bolo torzo človeka. Medvede neskôr vypátrali a zastrelili. Diskutéri tvrdia, že nakoniec doplatil na svoju trúfalosť i na fakt, že nepočúval odporúčania strážcov parku a vybral sa priamo k zdrojom potravy medveďov.

Viac o téme: DokumentMedvedeOchranár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu